URAPOLKU AUTON­KULJETTAJASTA LOGISTIIKKA­YRITYKSEN JOHTAJAKSI

Jussi Toikka (48 v.) on Cargo Handling Groupin toimitusjohtaja. Jussin urapolku on ollut värikäs, sillä hän on uransa alkuvaiheessa tehnyt töitä mm. autonkuljettajana ja varastotyöntekijänä ja edennyt myöhemmin logistiikkayrityksen johtajaksi. Jussi on edelleen tiiviisti Cargo Handling Groupin jokapäiväisessä työssä mukana: hän tapaa asiakkaita ja suunnittelee tulevia töitä. Haastattelimme Jussia ja hän kertoo lapsuusvuosistaan, työuransa vaiheista sekä Cargo Handling Groupin mieleenpainuvimmista tapahtumista.

LAPSUUSVUODET HAMINASSA: PERHETTÄ YHDISTI PESÄPALLO

Cargo Handling Groupin toimitusjohtaja Jussi Toikka on asunut Haminassa lapsuusvuosista asti. Hänen lapsuudenperheeseensä kuuluvat äiti Kyllikki, Isä Reijo sekä kolme vuotta vanhempi veli Sami. Koko perhettä yhdisti pesäpallo. Jussi aloitti pesäpalloharrastuksen 7-vuotiaana Haminan Palloilijoissa.

ARMEIJASTA SUORAAN AUTONKULJETTAJAKSI JA MOSKOVAAN

Jo kouluaikana Jussille oli selvää, että hän tulee aikuisena jatkamaan isänsä jalanjäljissä logistiikan parissa. Jussi isoisä Jorma Toikka oli perustanut kuljetusliikkeen (Toikan Kuljetus) vuonna 1952. Jussin isä, Reijo Toikka, oli myöhemmin ottanut ohjat yrityksestä. Jussi aloitti autonkuljettajana heti armeijan jälkeen vuonna 1996. Enimmäkseen työtä tehtiin kotimaassa, mutta muutaman kerran Jussi kävi myös Venäjällä. Erityisesti mieleen on jäänyt ensimmäisen kenkäkuorman vienti Moskovaan. Venäjän tullin byrokratia vaikutti monimutkaiselta ja ajaminen vieraassa maassa oli erilaista kuin Suomessa. Kyllä nuorta poikaa jännitti, kun piti itsekseen hallita ensikertalaisena tulli- ja rajamuodollisuudet ilman venäjän kielitaitoa.

KÄSITTELYMÄÄRÄT RÄJÄHTIVÄT

Varastotyöstä Jussilla on kokemusta vuodesta 2001 alkaen kun hän aloitti työt oman perheen varastointialan yrityksessä Haminassa. Vuonna 2003 Toikan ja Peltolan perheet perustivat Kouvola Cargo Handling Oy:n ja Jussi aloitti päivittäisen reissaamisen Haminan ja Kouvolan välillä ja työt terminaalipäällikkönä. Cargolla käsiteltiin alkuvuosina pääasiassa elektroniikkaa. Firman alkuvuosia voi kuvata vauhdikkaiksi. Elektroniikan käsittelymäärät räjähtivät: vain pari vuotta firman perustamisesta valmistui Cargo Handlingin oma 15 000 m2 varasto ja hallinnoitavia varastotiloja oli yhteensä jo n. 70 000 m2. Työntekijöitä firmassa oli lähes 200. ”Korealaisen asiakkaamme kanssa työskentely oli mielenkiintoista. Arki oli nopeatempoista ja tilanteet vaihtuivat päivittäin”, Jussi muistelee.

CARGON KOVAT VUODET

Transito-elektroniikan käsittely ja transitoliikenne yleensä siirtyi Suomesta Venäjälle nopeasti vuodesta 2008 alkaen. Tästä alkoivat myös Cargo Handlingin kovat vuodet, kun varastohallit tyhjenivät lähes kokonaan lähes yhdessä yössä. Mitä toimitusjohtaja sanoo nyt näistä ajoista? Tekisitkö jotakin toisin? ”Yritystä olisi pitänyt pystyä kasvuvuosina kehittämään ja laajentamaan muille toimialoille, jotta tämä nopea töiden loppuminen ei olisi ollut niin iso shokki meille”, Jussi vastaa. Cargon kasvuvuosina kaikki aika meni kuitenkin kasvun hallitsemiseen eikä firman muulle kehittämiselle ollut aikaa.

UUDEN KASVUN AIKA: METSÄTEOLLISUUTTA JA MUKAAN LASIBISNEKSEEN

Transito-elektroniikan käsittelyn tilalle lähdettiin heti etsimään uutta työtä. Kymenlaaksossa metsäteollisuuden tuotteiden käsittelylle oli jo pitkät perinteet ja Cargo Handling Group halusi mukaan markkinoille. Uuden kasvun aika alkoi vuonna 2009 kun pääsimme aloittamaan Metsä Groupin kanssa pienellä volyymilla yksi asiakas kerrallaan. Myöhemmin pienestä yhteistyöstä kasvoi pitkäaikainen ja edelleen jatkuva partnerisuhde.

Samana vuonna 2009 lähdettiin mukaan lasibisnekseen ja tehtiin sopimus belgialaisen lasinvalmistajan kanssa uuden lasivaraston rakentamisesta, tasolasin käsittelystä sekä jakelusta suomalaiselle ikkunatehtaille ja lasitukuille. Lasiprojektin alun Jussi muistaa hyvin: kyseessä oli huippusalainen rakennushanke ja ennen ensimmäisen neuvottelun alkua emme tienneet palaverikumppanista vielä mitään ja kuvittelimme, että tulisimme käsittelemään juomalaseja. Vasta kokouksessa selvisi, että kyseessä oli iso projekti tasolasin parissa.

Kouvolassa alkoi myös konttien käsittely ja varastointi. Raiteet mahdollistivat myös junaliikenteen konttiterminaalissa. Tankkikonteille ja bulk-konteille Kouvolan konttikenttä on hyvä välivarastointipaikka.

KONTAKTEJA TRANSRUSSIA MESSUILTA

Transiton loppumisen jälkeen uusia kontakteja lähdettiin etsimään myös TransRussia messuilta Venäjältä. Olimme ns. transito-firmoista ensimmäisiä, jotka lähtivät Venäjälle markkinoimaan palveluitaan, sillä Kotkan ja Haminan alueella transiton käsittely jatkui hieman pidempään kuin Kouvolassa. Jussi muistelee Cargon ensimmäisiä vuoden 2009 TransRussia messuja Moskovassa näin: ”Lähdimme junalla messuille lyhyellä varoitusajalla roll upit kainalossa ja pienellä budjetilla”. Omalla messuosastolla oli kaikki kuitenkin kohdallaan ja messuilta saatiin hyviä uusia kontakteja ja yhteistyökumppaneita.

Jussi myös muistaa, että monet suomalaiset, pitkään Moskovan messuilla käyneet yritykset vähän naureskelivat Cargon vaatimattomalle messuosastolle eikä meitä heti toivotettu suomalaisten porukkaan mukaan. ”Uskottavuus piti hankkia vuosien varrella omilla teoilla ja ansioilla”, Jussi muistelee.  

VENÄJÄN LIIKENTEEN LOPPUMISEN JÄLKEEN SUUNTA KOHTI SATAMIA

Venäjän liikenne oli isoa bisnestä Cargo Handling Groupille yli 10 vuotta. Lastasimme kymmeniä autoja joka päivä Venäjälle ja omalta Kouvolan konttikentällä lastattiin välillä konttijunia Venäjälle ja välillä Kiinaan. Venäjän liikenteen loppumisen jälkeen otettiin suunta kohti satamia ja perustimme toimipisteen Haminan satamaan heti Ukrainan sodan alkamisen jälkeen keväällä 2022. ”Venäjän bisneksen loppuminen tietysti harmitti, mutta ei ollut meille lopulta niin iso shokki kuin transiton loppuminen vuonna 2008. Yrityksemme oli vakiinnuttanut jo asemansa Kymenlaaksossa ja kontakteja asiakkaisiin oli eri tavalla kuin firman alkuvuosina”, Jussi toteaa.

HAMINAN TOIMIPISTE VAKIINNUTTI ASEMANSA

Cargo Handling Groupin Haminan toimipiste vakiinnutti asemansa reilussa parissa vuodessa. Tällä hetkellä Cargo Handling Group tarjoaa erilaisia terminaalipalveluita satamassa: Haminassa käsittelemme pääasiassa erilaisia bulk-lasteja ja tätä liiketoimintaa yritys haluaa kasvattaa edelleen. Haminassa yrityksellä on myös kaikki samat huolintapalvelut kuin Kouvolassakin. 

TOIMITUSJOHTAJAN TYÖ TÄYNNÄ YLLÄTYKSELLISYYTTÄ

Toimitusjohtajan työpäivät ovat täynnä yllätyksellisyyttä ja vaihtuvia tilanteita. Pienessä organisaatiossa on usein tartuttava yllättäen eteen tuleviin asioihin ja joka päivä opimme uutta. Vuosien varrella Jussin ympärille on muodostunut luotettavien ihmisten porukka, jolle vastuuta on voinut jakaa. Jussi nostaa esiin Cargon terminaalipäällikön Kari Miettisen, joka on työskennellyt firmassa alusta asti, sekä muut työnjohtajat, joiden kanssa Jussi työskentelee päivittäin. ”Teemme mm. etukäteissuunnittelua ja käymme läpi mitä töitä on tulossa ja miten henkilökunta jakautuu eri varastoille”, Jussi kertoo.

Jussin työpäiviin kuuluu myös useita kokouksia joka päivä. Koronan jälkeen iso muutos on ollut se, että suuri osa kokouksista on siirtynyt Teamsiin ja kokousten määrä on lisääntynyt. Onneksi myös naamatusten tavataan vielä monen asiakkaan kanssa.

PELINJOHTAJA TÖISSÄ JA PESISKENTÄLLÄ

Töissä Jussi johtaa tällä hetkellä noin 100 hengen Cargo Handlin Groupia. Voidaan todeta, että hän on pelinjohtaja töissä sekä pesiskentällä, sillä jussin vapaa-aika kuluu lähes kokonaan pesäpallon parissa. Lapsena alkanut peliura jatkui vuoteen 2004 asti ja vuonna 2009 Jussi kiinnostui valmentamisesta. Ensin Jussi valmensi Haminan Palloilijoiden juniorijoukkueita ja myöhemmin toimi naisten edustusjoukkueen pelinjohtajana. Suurimpina saavutuksinaan pesäpallossa Jussi pitää Haminan Palloilijoiden naisten joukkueen nousua Superpesikseen vuonna 2022 ja pelinjohtajana toimimista naisten pesäpallon pääsarjassa.  

Jussi Toikka, toimitusjohtaja

Asuu Haminassa
Perhe: vaimo ja 2 tytärtä, koira ja 19-vuotias kissa
Harrastus: pesäpallon valmentaminen
Lempiruoka ja -juoma: pitsa ja olut
Lisää Jussi verkostoosi LinkedIn:ssä

Samankaltaiset artikkelit